НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ФБР върна картина от Марк Шагал открадната преди 30 години (17.04.2018)
 ФБР върна картина от Марк Шагал на филантропска двойка, открадната от апартамента им в Ъпър Ийст Сайд през 1988 г.  Произведението е маслено платно от 1911 г., озаглавено „Отело и Дездемона“, то ще бъде върнато в имението на двойката, която възнамерява да го продаде и дари по-голяма част от приходите.

Ърнест "Пик" Хелър, бижутер, и Роуз "Ред" Хелър са културни филантропи и колекционери, притежаващи творби на Хопър, Пикасо, Реноар и други. Кражбата се е случила, когато осемдесетгодишните тогава Хелър са на ежегодното си двумесечно пътуване до Аспен. Според статия от онова време, когато двойката се върнала вкъщи открила, че бижута, произведения на изкуството, сребърни прибори и килими, липсват от апартамента им, включително и картината на Марк Шагал. Общата стойност на кражбата била 600 000 долара. Адвокатът им заяви, че те са получили застрахователно обезщетение от 100 000 долара за „Отело и Дездемона“.

„Харесва ми Шагал", заявява Ърнест. „Харесват ми всички, но Шагал беше много интересен, защото това е картина от 1911 г.“.

ФБР стига до заключението, че картината е била открадната от някой, който е работил в сградата на Хелър. „Това е вътрешен човек“, заяви специален агент Марк Хес, който работи в екипа на ФБР за престъпления свързани с изкуство. Малко след грабежа крадецът се е срещнал с неидентифициран мъж от Мериленд в опит да продаде Шагал. Сделката се осъществила, но мъжът от Мериленд запазил картината и се опитал да я даде на консигнация в галерия във Вашингтон през 2011 и 2017 г. Загрижен за произхода на произведението, собственикът на галерията предложил на човека да се свърже с ФБР. Той направил това и когато следователите пристигнали в дома му миналата година, те намерили картината, съхранена на тавана, в домашно направена кутия изработена от каса на врата и шперплат. Кутията имала стикер с надпис „Разно гимназиално изкуство“.

Тъй като законната давност за кражбата е изтекла, мъжът от Мериленд и крадецът не се обвиняват. Последният вече е бил осъден за продажба на откраднати ценности, включително и произведения на изкуството от различни жилищни сгради.

Наследниците на семейство Хелър ще използват приходите от продажбата на картината, за да възстановят сумата на застрахователната компания. Останалата част от парите ще бъде разделена между компанията MacDowell, където Ред е дългогодишен член на борда, Columbia University и медицински център NYU.

Шагал е единственото произведение на грабежа от 1988 г., което се е намерено досега. "Разследването за останалите липсващи картини продължава," казват от ФБР.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!