НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Четирите номинации за наградата на Търнър са обявени (09.05.2018)
 Организация, която използва софтуер за архитектурна репродукция, за да разкрие злоупотреби с човешките права, и трима художници, изобразяващи социални, расови и политически въпроси чрез филми, са номинирани за наградата "Търнър", престижната награда за съвременно изкуство на Великобритания.

Изследователската организация "Forensic Architecture" и художниците Наеем Мохайемен, Шарлот Продър и Люк Уилис Томпсън са избрани за наградата, присъждана ежегодно на художник, роден или живеещ във Великобритания, за важна изложба през предходната година. Победителят ще получи 25 000 паунда, или почти $ 35 000, а останалите номинирани ще получат по 5 000 паунда.

Наградата "Търнър", основана през 1984 г., може да се оприличи на "Оскар" на изкуството и може да даде значителен тласък за кариерата на художника. Бивши победители са Деймиън Хърст, Стив Маккуин и Грейсън Пери. Британските медии, които отрадяват наградата, често я използват като възможност да оценят или да осъдят състоянието на съвременното изкуство.

Миналата година наградата за пръв път бе отворена и за артисти над 50-годишна възраст, но тази година всички творци в списъка на номинираните са по-млади.

"Forensic Architecture" - номинирана за изложби в Лондон; Барселона и Мексико Сити - е съвместна работа на архитекти, художници, режисьори, разработчици на софтуер, археолози, учени и други, със седалище в Голдсмитс, Лондонския университет.

Групата търси"доказателства за измами, за лъжи, престъпления и нарушения на човешките права - съчетавайки пространствените и инженерните умения на архитектите, способността за събиране на данни на библиотекарите, безпокойството на разследващите журналисти и чувството за добър разказ на сценаристите. "

Наеем Мохайемен, номиниран за участието си в Documenta 14 и соловата му изложба в MoMA PS1 в Ню Йорк, създава филми, които черпят от семейна история, размишления върху колониализма, политиката и религията. "Той умело показва не само как личното винаги е обвързано с политическото, но как историческите вериги от спретнати линейни разкази стават кръгови, концентрични и дори фантастични и невъобразими модели.

Шарлот Продър бе избрана за соловата си изложба "Bridgit / Stoneymollan Trail", която съчетава видеоклипове, заснети с камкордери и iPhone от 90-те години насам, с текстове от писателя на научната фантастика Самюъл Р. Делани и певицата Нина Симон. "Продърър излъчва гласовете на живите и мъртвите, смесвайки ги със собственото си минало".

Роденият в Нова Зеландия Люк Уилис Томпсън бе номиниран за самостоятелната си изложба "Autoportrait", мълчалив 35-милиметров филм с Даймънд Рейнолдс, която споделя видео Facebook Live на моментите, след като нейният партньор Филано Кастиле е смъртоносно прострелян от полицейски офицер в Минесота. "Изобразена в черно и бяло на обикновен тъмен фон, тя има аурата на ренесансова мадона или филмова звезда тип "Гарбо“. Томпсън я показва като страхотно, сложно присъствие.“

Изложба с творбите на четирите финалисти ще бъде открита в Tate Britain на 25 септември и ще продължи до 6 януари. Съгласно ново партньорство с BNP Paribas, посещението ще е безплатно за хора под 25 години през първите 25 дни от експозицията.

Победителят в наградата за 2018 г., ще бъде избран от четиричленно жури, ръководено от Алекс Фаркурсън, директор на Tate Britain и ще бъде обявен на церемония, в началото на декември.

.
.
.
.
Forensic Architecture
Forensic Architecture
Люк Уилис Томпсън
Люк Уилис Томпсън
Наеем Мохайемен
Наеем Мохайемен
Шарлот Продър
Шарлот Продър
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!