НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В Мадрид откриха най-голямата изложба на фотографии на Харолд Еджъртън (09.06.2010)
Това е най-голямата изложба на Харолд Еджъртън извън Съединените щати. В нея участват около 100 обекта избрани специално за случая, включително документи, снимки и един известен филм, награден с "Оскар" през 1940 г., върху процеса и фотографската работа на Еджъртън. Експозицията представена във фондация „BBVA”, Мадрид, Испания, преди всичко разкрива извънредния му принос към разкриването на движението. Тя е част от изложението „PhotoEspana 2010”.

Еджъртън се откроява сред най-съвременните фотографи с това, че преди всичко търси нови начини чрез които да види и представи света. Своята техника успява да усъвършенства чрез визуални експерименти.

Роден във Фремонт, Небраска, Харолд Еджъртън (1903-1990) започва да учи аспирантура в Масачузетския технологичен институт през 1926 г. През 1934 г. става професор по електротехника в Масачузетския технологичен институт.

Дипломиран като електроинженер, той изобретява стробоскопичната светкавица, която позволява да бъдат заснети със забележителна дефиниция, куршум преминаващ през обекти и други незабележими за простото око явления. Технологията на неговата светкавицата позволява на Еджъртън да замрази последователни движения на спортисти в безкрайните интервали от време.

В началото на кариерата си, обектите които Еджъртън заснема са двигатели, течаща вода, прилепи, колибрита по време на полет, играчи на голф, футболисти в движение, децата му по време на игра и други подобни. През последните три десетилетия от живота си, Еджъртън концентрирана своята работа върху сонарна и подводна фотография, разкривайки дълбините на океана за подводните изследователи.

С разработването на електронния стробоскоп, Еджъртън започва една поредица от иновации в чиито център лежи идеята да прави невидимото видимо. До момента на смъртта му на 86-годишна възраст, Еджъртън е развил десетки практически приложения на стробоскопа, някои, които биха повлияли на хода на историята.
Harold Edgerton
Harold Edgerton
Harold Edgerton
Harold Edgerton
Harold Edgerton
Harold Edgerton
Harold Edgerton
Harold Edgerton
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!