НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Банкси упрекна Франция с нови графити посветени на мигрантския проблем (26.06.2018)
 Мистериозният британски уличен художник Банкси изглежда си е поставил за цел френското правителство да предприеме мерки срещу проблема с мигрантите в поредица от нови стенописи в Париж. Най-известният графити художник в света "нападна" френската столица през последните няколко дни, оставяйки шест произведения пръснати из целия град.

Никое от произведенията не е подписано - както е обичайно през последните години за Банкси, но експертите смятат, че те са истински. Най-критичният графит е свързан с тежката политика на Франция срещу мигрантите. В Париж през последните три години са съборени близо 40 нелегални лагера, а президентът Емануел Макрон обяви, че градът няма да се превърне в магнит за бежанците. В стенописът чернокожо момиче рисува розов тапет над свастика на стената до спалния си чувал и плюшено мече в опит да направи по-уютно мястото си на тротоара. Изображението се намира на стена в северен Париж, близо до официален бежански приют, който беше затворен през март въпреки протестите на кмета на социалистите Анна Хидалго. Оттогава около 2000 мигранти, включително деца и тийнейджъри, спят на улицата около каналите и под магистралните мостове. Дори в неделя имаше мигранти, които спят до творбата.

Художникът, който все още не е потвърдил, че произведенията са негови в Инстаграм, отдавна е поддръжник на бежанската кауза. Той често пътува, за да прави политически изявления с изкуството си за всичко, от Брекзит до съдбата на палестинците. През 2015 г. той нарисува стенопис в края на лагера "Джунглата" в Кале, построен от мигранти, които се опитват да стигнат до Великобритания, който вече е разрушен от властите.

Специалистът по история на изкуството и експерт по уличното изкуство Пол Арден каза пред АФП, че стенописите в Париж са в стила на Банкси. "Цветът, линията, обектът и начина, по който той е адаптирал образите... всичко сочи, че те са в стилът на Банкси.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!