НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Върховният съд в Индия решава бъдещето на Тадж Махал (17.07.2018)
 Тадж Махал в Агра може да бъде затворен, освен ако индийското правителство не се намеси и не спаси пренебрегваната забележителност, твърди Върховният съд в Индия. „Или затваряме Тадж, или го разрушаваме, или го възстановявате“, казаха миналата седмица двама съдии на от комисията на държавните служители.

През май съдиите казаха, че белият мраморен паметник става жълт поради замърсяване и екскременти от насекоми и заявиха на правителството, че трябва да търси чуждестранна експертиза, за да коригира тревожната промяна в цвета.

Според вестник „Indian Express“ съдиите от Върховния съд са заявили пред Министерството на околната среда и горите, че правителството на Утар Прадеш не се притеснява. Все още няма план за действие или документ за визията. "Той трябва или да бъде унищожитен [Тадж Махал] или да бъде възстановен." Съдът впоследствие поиска план за действие за спасяване на обекта на ЮНЕСКО за световно наследство.

Съобщенията в местните медии казват, че главният адвокат Атмарам Накарни, който действа от името на министерството на околната среда, заяви пред съда, че комитет, ръководен от Индийския технологичен институт в Канпур „ще открие точния източник на замърсяване в и около Тадж“. Този анализ обаче ще отнеме около четири месеца, за да бъде извършен. Машеш Шарма, министърът на околната среда, отказа да коментира.

Междувременно служители от „Archeology Survey“ в Индия, правителствена организация, отговорна за опазването на националните паметници, казват, че се опитват да се борят срещу последиците от замърсяването върху забележителността. Върховният съд заяви, че ще следи положението всеки ден от 31 юли.

Тадж Махал се намира на 274 километра югоизточно от Ню Делхи и привлича ежедневно около 70 000 посетители. Паметникът е построен през 17-ти век от император Мухал Шах Джахан като мавзолей за съпругата му Мумтаз Махал, която умира при раждането на 14-тото им дете.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!