НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Венецианското биенале през 2019 ще протече под проклятие (24.07.2018)
 Кураторът на основния проект на 58тото венецианско биенале за съвременно изкуство Ралф Ругоф обяви темата на изложбата – „Дано живееш в интересни времена“ („May you live in interesting times”). Този израз е широко известен по света и се приписва на древния китайски философ Конфуций, но всъщност няма източници, които да потвърдят произхода му.

„Тези думи са измислено китайско проклятие, и въпреки факта, че са плод на въображението, те оказват реално влияние върху публична реторика и полемиката“, обяснява своя избор Ругоф. „Във времена, когато разпространението на фалшиви новини и „алтернативни факти“ подкопава политическия дискурс и доверието, от които зависи, трябва, доколкото е възможно да се спрем и да преразгледаме нашето разбиране за това какво се случва. Изкуството може да ни накара да се замислим как определяме нашите културни граници.“  

Биеналето, според Ралф Ругоф, ще се стреми да подчертае идеята, че значението на произведенията на изкуството не е построена само върху обектите, а е в дискусиите - първата между художника и произведенията на изкуството, а след това между тях и аудиторията, а най-накрая между различните общности.

Следващото венецианско биенале за съвременно изкуство ще се проведе от 11 май до 24 ноември 2019 година.

Венецианското биенале е най-голямото световно събитие в областта на съвременното изкуство. То е учредено през 1895 г. като Международна художествена изложба на град Венеция.

България има пет официални участия на Венецианското биенале: през 1942 г., през 1964-а, а през 1999-а участието ни с проекта „Важно съобщение“ на Недко Солаков и Яра Бубнова е почти нелегално. Солаков е представял свои произведения и индивидуално по покана от Биеналето през 1993 г., 1995 г. и 2007 г.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!