НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Националната портретна галерия, Лондон затваря врати за три години (12.11.2019)
 Докато се извършва реконструкцията на лондонския музей, неговите експонати ще бъдат на турне във Великобритания


Лондонската национална портретна галерия (NPG) ще бъде затворена за обществено ползване по време на цялостния ремонт от 29 юни 2020 г. до пролетта на 2023 година. Проектът е разработен от архитектурното бюро Jamie Fobert Architects и промените ще засегнат не само сградата на музея, където ще бъде създаден нов вход, но и постоянната изложба, сред която са портрети на Шекспир и на Елизабет I (
The Ditchley portrait) от Маркус Герартс Младши, които можеха да бъдат видени в изложбата „От Елизабет до Виктория: портрет от 16-ти - 19-ти век“ в Третяковската галерия през 2016 г.


За това време служителите на Националната портретна галерия ще бъдат наети по възможност в други музеи, а в момента се провеждат консултации със синдикатите и Министерството по цифрови технологии, култура, медии и спорт.

Около 300 произведения от колекцията на NPG ще бъдат отдадени под наем на музеи в Обединеното кралство, включително на Йоркската художествена галерия, националните музеи на Ливърпул, художествената галерия Laing и националната портретна галерия на Шотландия. През 2022 г. в музея в Холбърн се планира изложба на портрети на династията  на тюдорите. Също така по време на реконструкцията ще бъдат изложени няколко творби в съседната Национална галерия. Там „Хенри VIII” (около 1536–37) на Ханс Холбайн Младши ще се "срещне" с неговите „Посланици” (1533).

Общата стойност на проекта за реконструкция е 35,5 милиона британски лири, като това ще бъде най-големият ремонт след построяването на сградата през 1896 година.

„Да поемем на това пътешествие е уникална и важна глава от нашата история, за да предоставим преобразена Национална портретна галерия, която ще ни позволи да бъдем по-приветливи и ангажиращи към всички, за да изпълним ролята си на семеен албум на нацията. Ние сме удовлетворени, че имаме способността да си партнираме с организации във Великобритания и по света, за да споделим колекцията си с нови публики“, коментира Никълъс Кълинан, директор на галерията.

Той насърчи и други британски институции да се свържат с екипа на галерията, за да обсъдят евентуални заемки.

Пълното затваряне на галерия е необичайна стъпка, макар и не безпрецедентна. „Райксмузеум“ в Амстердам трябваше да затвори врати за три години за ремонт на стойност 318 млн. паунда, но той се проточи цели 10 години, припомня „Гардиън“.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!