НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музейните работници оглавиха списъка със 100-те най-влиятелни хора в света на изкуството (19.11.2019)
Директорът на MoMA Глен Лоури зае първото място в годишната класация на най-влиятелните хора в света на изкуството според списанието ArtReview

Списък с топ 100 за 2019 г., съставен за списание ArtReview от международна група от 30 художници, куратори и арт критици, чиито имена не бяха оповестени, показа нов поглед върху това кой управлява света на изкуството в момента. Не собственик на галерия, както през 2018 г., и не художник и теоретик на изкуството, както през 2017 г. – списъкът бе оглавен от директор на музей. Заедно с директора си Глен Лоури (№ 1 в списъка), Нюйоркският музей за модерно изкуство (MoMA), който току-що завърши реконструкция в размер на 450 милиона долара и се отдалечи от традиционния „линеен показ на изкуство отново претендира за най-влиятелната институция в свят на съвременното изкуство.

Ръководителите на музеи и подобни на тях институции заеха много почетни места в топ 100. Сред тях на седмо място е Телма Голдън, ръководител на музея „Студио“ в Харлем, и Мария Белшоу (9-то място), която седи начело на Тейт от само преди две години и половина. Те се конкурират с директори на частни музеи и институции като Миучия Прада (11-то място), ръководител на Фондация Прада, чиито изложби са просто перфектни.

Собствениците на галерии винаги са имали много силно влияние - достатъчно е да се каже, че миналата година списъкът се оглавява от Дейвид Цвирнер, ръководител на галерия Zwirner; тази година той е на 5-то място. Двойка собственици на галерия Айван и Мануела Вирт (галерия Wirth) се издигнаха до трето място.

Тази година художниците стигнаха до 2-ро място в списъка - то бе заето от Нан Голдин, фотографката, която стартира кампания срещу производителите на оxycontin – меценатите от семейство Саклер и призовава музеите да откажат даренията им. Хито Щейрл, медиахудожник и теоретик по изкуството от Виена, която оглави списъка преди две години, сега е на 4-то място, а Яйои Кусама е на 8-мо място. Художникът Банкси е едва на 14-о място - въпреки всички записи и провокации.

Борбата за идеали като цяло допринася за изкачване в списъка на влиятелните личности в изкуството - на 6-то място са френският историк на изкуството Бенедикт Савой и сенегалският писател и икономист Фелвин Сар, които от името на президента Еманюел Макрон изследват условията за завръщането на африканските произведения на изкуството в родината си, дошли във Франция в колониалния период.

.
.
Глен Лоури
Глен Лоури
Нан Голдин
Нан Голдин
Айван и Мануела Вирт
Айван и Мануела Вирт
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!