НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Подаръците“ от Пикасо за неговия електротехник са признати за кражба (26.11.2019)
Пиер Льо Генек и съпругата му Даниел тайно съхраняват 271 творби на художника в гараж в продължение на 40 години

Апелативният съд в Лион потвърди присъдата на бившия електротехник на Пабло Пикасо и съпругата му, които бяха осъдени на две години условно за укриване на 271 произведения в гаража им в продължение на почти 40 години. Произведенията са откраднати от къщата на художника. 80-годишният Пиер Льо Генек и 67-годишната му съпруга Даниел твърдят, че са получили този масив от произведения на стойност около 80 милиона евро като подарък. Съдът обаче стигна до заключението, че версията на събитията, които представят, е невярна и има за цел да скрие факта, че всъщност те знаят, че тези произведения са откраднати.

Според последната версия на Льо Генек, Жаклин Пикасо му предава за съхранение 17 или 18 пълни и опаковани с картини торби за боклук, за да не бъдат включени в наследството на художника след смъртта му. Слад като си ги взема обратно няколко месеца по-късно, тя уж подарила един от пакетите на Льо Генек. Съдиите обаче заключиха, че посочените дати противоречат на логиката, тъй като описът и инвентаризацията напроизведенията на Пикасо започват по-късно.

Ан-Софи Нардон, адвокатът на дъщерята на Жаклин Пикасо - Катрин Ютен, заяви, че се радва много за това, че паметта за майка й, която бе опетнена от Льо Генек вече е напълно изчистена.

Предишното решение на апелативния съд бе отменено от Върховния съд, защото не обосновава достатъчно добре защо кражбата се счита за доказана. Всъщност съпрузите на Льо Генек трябваше да докажат факта на дарението на картинити, за което не можеха да предоставят никакви доказателства.

Новото съдебно решение слага край на делото, което продължава от 2010 г., когато Льо Генек информира за тази част от наследството - рисунки, скици, литографии и малки кубистки конструкции, създадени през първите десетилетия на ХХ век, които те крият почти 40 години.

Пиер Льо Генек и съпругата му Даниел
Пиер Льо Генек и съпругата му Даниел
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!