НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Шестнадесет творби на Кристо и Жан-Клод, дарени на Музея на изкуствата Перес в Маями от адвокат на художника (30.12.2019)
 Шестнадесет творби на Кристо и Жан-Клод са дарени на Pérez Art Museum Miami (PAMM) от попечителите на музея Мария Бечили и съпруга й Скот Ходес, който е адвокат на Кристо повече от 50 години. Работите, които включват отпечатъци и рисунки, струват около 3 млн. долара според служителите на музея.

Сред акцентите на дарението е колаж смесена техника, свързан с проекта на Кристо и Жан-Клод от 1968 г., когато дуото обви Музея на съвременното изкуство, Чикаго в черен плат. Друга работа е свързана с проекта от 1995 г, който включва опаковането на Райхстага в Берлин.

„Като група [дарените творби] предоставят обширен преглед на тяхното художествено наследство, включващо готова, частична ретроспектива на техните големи проекти, които се простират от края на 60-те до началото на 2000-те години,“ казва Рене Моралес, временният директор на PAMM, в изявление. Дарението прави колекцията на Кристо в PAMM четвърта по големина в САЩ.

Името на Кристо все още е най- свързвано с опаковането на обществени сгради и обекти. Кристо и Жан-Клод работят заедно близо половин век, от първата си опаковка на открито на пристанището в Кьолн в Германия през 1961 г. до смъртта на Жан-Клод през 2009 г.

Скот Ходес е висш юрист в базираната в Чикаго адвокатска кантора Брайън Кейв Лейтън Пейснер. „[Компанията] отдавна представлява световноизвестния художник Кристо (и преди да почине, съпругата и артистичният партньор на Кристо, Жан-Клод)“, се казва в съобщение на уебсайта на фирмата. Редица адвокати на фирмата работиха по проекта на Кристо през 2016г. „Плаващите кейове“, инсталация на италианското езеро Исео. „Партньорът в Чикаго Никола Фиордалиси и адвокатът Марио Полито (двамата владеят италиански) създават корпорацията на Кристо в Италия. Фирмата също участва в договаряне на трудови договори, закупуване на материали и застрахователни полици за събития “, се добавя в изявлението.

Pérez Art Museum Miami (PAMM)
Pérez Art Museum Miami (PAMM)
.
.
.
.
Кристо
Кристо
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!