НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Годишнината от раждането на Анри Матис ще бъде отбелязана с голяма изложба в Център Помпиду (07.01.2020)
 Най-голямата изложба, посветена на Анри Матис, след епохалната изложба през 1970 г. в Гран Пале в Париж, ще се открие в Център Помпиду тази пролет (13 май-31 август), отбелязвайки 150-годишнината от рождението на майстора на модерното изкуство (Матис е роден обаче на 31 декември 1869 г.)

Изложбата, разделена на девет „глави“, ще изследва „тясната връзка между текст и образ в основата на изкуството на Матис, предлагайки уникален прочит на неговата работа“, твърдят от галерията. Много от произведенията ще бъдат заети от Musée national d’art moderne в Център Помпиду, включително Tête blanche et rose (1914), която отразява кубистките иновации на Матис.

„В допълнение към това ядро, обхващащо в цялост кариерата на Матис, има изключителни произведения заети от двата музея на Матис във Франция в Като Камбрези и Ница“, се казва в изявление от галерията.

Други заети картини ще дойдат от музея на Гренобъл. „Щедростта на семейството на художника и частните колекционери  дават възможност да се показват значими творби, някои от които не са виждани във Франция след голямата ретроспектива посветена на Матис през 1970 г. в Гран Пале“, се добавя в изявлението.

Текстовият елемент е в основата на изложбата. През 1947 г. Матис създава "Джаз", книга, съдържаща изрязани от хартия колажи (декупаж), наред с философските му размисли и калиграфски бележки. „Литературният аспект поема нов обрат от 30-те години на миналия век, когато Матис започва работа съсредоточена върху илюстрираната книга "Стиховете на Маларме", която се представя в някои емблематични картини от този период като "La Verdure" (1935-1943 г., Ница, музей Матис) ", казва галерията.

Документаен филм, който отразява пътуванията на Матис също ще бъде публикуван в началото на тази година. "Chasing Light, the Voyages of Matisse", копродуциран от Център Помпиду и базираните в Париж "Nocturnes Productions", изследват как пътешествията на художника до Корсика, Алжир, Мароко и Полинезия оформят визията му.

Пътуването до Таити, направено на 60-годишна възраст през 1930 г., е значимо, тъй като вдъхновява известните изрязани произведения, изработени от боядисана хартия, използвайки само чифт ножици. Таитянска тапа, дреха от кора, украсена с геометрични дизайни и покривки, известни като tifaifai, подхранват този аспект на неговото изкуство. "Има твърде много неща за виждане ... понякога усещам, че престоят ми на Таити е възбудил въображението ми."

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!