НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Марина Абрамович издигна „Стена на плача“ от кристали в Бабин Яр (14.10.2021)
 Мемориалът бе открит на тържествена церемония от ръководителите на Украйна, Германия и Израел.

Известната пърформанс художничка Марина Абрамович по покана на украинския Мемориален център за Холокоста „Бабин Яр“ издигна инсталация на територията на едноименната местност. Създаването на паметника е свързано с 80-годишнината от масовото екзекутиране от нацистите на 34 хиляди евреи в Киев на 29-30 септември 1941 г. През следващите две години броят на екзекутираните тук нараства до 70-100 хиляди души.

Абрамович отлетя за Киев, за да започне работа по инсталацията в края на юли. „В Бабин Яр изпитваш невероятни емоции и голяма тъга, започваш да говориш не само за случилото се от историческа гледна точка, но и за нашата човешка природа. Защо ние, хората, трябва да сме диви? Защо трябва да убиваме, мъчим? Защо разделяме хората на „нас“ и „тях“? Кои са „те“ и кои „ние“? Ние всички сме хора. Но защо историята се повтаря отново и отново? Когато отидете в Бабин Яр, започвате да си представяте хиляди и хиляди хора на едно място и се чувствате сякаш отивате с тях “, каза тогава художничката.

„Стената на плача“ се превърна в едно от най -големите произведения на изкуството в Европа, построено през последното десетилетие. То е символично свързано с древното еврейско светилище - Стената на плача в Йерусалим.

Инсталацията представлява стена с дължина 40 м и височина 3 м, изработена от антрацит и инкрустирана с 93 кварцови кристала. Антрацитните въглища са украински, а кристалите, символизиращи енергия, се доставят от Бразилия. Гостите на мемориала са поканени да докоснат стената, за да усетят силата на камъните.

„Посетителите взаимодействат с кристалите, разположени на нивото на главата, гърдите и корема. Това взаимодействие е насочено към възстановяване на връзката между личната и колективната памет чрез усещанията на тялото ”, се казва в описанието на паметника на уебсайта на мемориала.

Абрамович говори за избора на ключовия материал за изграждането на обекта: „Работя с кристали от много дълго време. Винаги съм вярвала, че кристалите са способни да съберат цялата светлина от енергийната памет на земята. Ако се настроите на енергията на кристала, ще почувствате как паметта е в състояние да се върне назад ... Това не е само стена на плача за случилото се, но и стена на прошка, защото трябва да се научим да прощаваме . Прошката е освобождение от миналото и нов поглед към бъдещето. "

До края на годината на територията на мемориала Бабин Яр ще бъде открито и първото музейно пространство - "Курган", разработено от берлинската архитектурна компания SUB, съобщава сайтът на проекта. То ще възпроизведе историята на екзекуциите от 29-30 септември 1941 г., използвайки технологията за 3D моделиране. Освен това вече бяха представени редица обекти: символичната синагога „Място за размисъл“, аудиовизуалната инсталация „Огледално поле“ с имената на жертвите, аудио инсталация на „Пътят на скръбта“, поредица от инсталации „Поглед в миналото“. Планираните обекти включват и музей от световна класа. „Това е много амбициозен проект. Искаме да създадем символично място, място, което ще бъде храм на паметта, ще бъде място за образование, наука, истина “, каза директорът на иституцията Натан Щарански.

Мемориалният център за Холокоста в Баби Яр е официално основан през 2015 г. Един от членовете на надзорния му съвет е бизнесменът и филантроп Виктор Пинчук, който редовно е включен в списъците на 100-те най -влиятелни хора в изкуството според британското списание ArtReview. Миналата година Мемориалният център за Холокоста подписа меморандум за сътрудничество с украинското правителство.

Марина Абрамович
Марина Абрамович
Марина Абрамович
Марина Абрамович
Марина Абрамович
Марина Абрамович
Марина Абрамович
Марина Абрамович
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!