НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Art Basel в Маями Бийч ще бъде домакин на първата интерактивна NFT* изложба в сътрудничество с Tezos (12.11.2021)
 *NFT - non-fungible token или "незаменим знак", дигитален актив, който може да се продава или купува, но няма физическа форма. Може да се нарече и сертификат за собственост на дадено физическо или виртуално нещо.

 

Art Basel в Маями Бийч (ABMB, 2-4 декември) за първи път ще бъде домакин на интерактивна изложба с NFT-и през следващия месец, част от ново сътрудничество с блокчейн с отворен код под името Tezos. Нещо повече, посетителите ще могат да създадат AI (изкуствен интелект) селфи, след което да го превърнат в NFT.

Изложбата, озаглавена "Хора + Машини: NFT-и и непрекъснато развиващият се свят на изкуството", ще включва редица творби от генеративни и NFT художници, сред които Хелена Сарин, Мат ДеЛориърс, Суту (Стюарт Кембъл) и Искра Величкова.

Немският художник Марио Клингеман също е проектирал алгоритъм, „вграден“ в изложбеното пространство, с който посетителите могат да взаимодействат, за да създадат свой собствен абстрактен автопортрет, представен в блокчейна Tezos.

„Докато тялото на творбата може да бъде създадено от машината, автопортретът е нещо силно човешко, така че се надявам, че това ще изследва въпроси около човешката природа и възприятие и всичко това, което се изразява с автоматизирани системи“, казва Клингеман, който е известен още като Квазимондо.

В изложбата са включени и серия от разговори с участието на изтъкнати художници в NFT пространството, която ще обхване техническите, философските и художествените последици и възможности, създадени от изкуството, базирано върху блокчейн технологията. Според прессъобщение на Tezos, изложбата има за цел „да повиши осведомеността за новата динамика, която както NFT, така и непрекъснато развиващият се свят на генеративното изкуство внасят в света на изкуството“.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!