НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Нуждаем се от нова красота“: папата откри галерия за модерно изкуство във Ватикана (19.11.2021)
 Първата изложба в новото пространство е проектът "Всички: Човечеството по пътя", който събира творбите на съвременния художник Пиетро Руфо и съкровища от папската колекция ще продължи до 25 февруари 2022г.

Ватикана откри галерия за модерно изкуство в Апостолската библиотека от 15-ти век с изложбата „Всичко: Човечеството по пътя“. Организаторите го представиха като диалог, изграден около произведенията на библиотеката и творбите на Пиетро Руфо. „Оценявам това желание за диалог. Животът е изкуството да се срещаш. Културите се разболяват, когато станат самореферентни, когато загубят любопитство и откритост към другите“, каза папа Франциск при откриването на галерията.

Първата изложба в новото пространство комбинира стари географски и алегорични карти от фонда на библиотеката с нови произведения на Пиетро Руфо, който освен всичко друго използва стари карти в работата си, съчетавайки ги със съвременните познания за света и обръщайки специално внимание на темата за миграцията.

Експозицията показва четири примера за небесна и земна картография, създадена от Руфо, както и три редки екземпляра от папската колекция: китайска планисфера, индийски астрономически свитък и пет хартиени астролабии от 16-ти век. Организаторите на изложбата казват, че Руфо също е превърнал стаята Барберини в "буйна тропическа гора", като е поставил ботаническите си щампи на рафтовете с книги от 17-ти век.

„В това забележително време на промяна, която пандемията ускори, човечеството се нуждае от нови карти, за да открие значението на братството, социалното приятелство и общото благо. Логиката на затворения блок е безплодна и пълна с недоразумения. Нуждаем се от нова красота, която вече не е обичайното отражение на силата на малцината, а е смела мозайка от разнообразието на всички“.

В библиотеката е възможно да се създаде изложбено пространство благодарение на спонсорството на наследниците на американския филантроп и филмов магнат Кърк Керкорян (според Forbes, към момента на смъртта му през 2015 г. на 98-годишна възраст, състоянието му е оценено на 4,2 милиарда долара).

Преди три години Ватикана и музеят на Анди Уорхол в Питсбърг водеха преговори за организиране на изложба на религиозни произведения на известния художник през 2019 г. Изложбата обаче беше отменена поради факта, че съвпадна с изложбата на Леонардо да Винчи, проведена във Ватикана през същата година. През 2018 г. Ватикана, който вече участва във Венецианското биенале на съвременното изкуство, участва за първи път във Венецианското архитектурно биенале, представяйки десет параклиса, издигнати по проекти на чуждестранни архитекти в зеленината на остров Сан Джорджо Маджоре.

Пиетро Руфо
Пиетро Руфо
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!