НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Голяма римска мозайка е открита в Лондон (18.03.2022)
Изключително рядка находка бе открита на строителната площадка отвъд реката недалеч от мястото, където се е намирал древният Лондиниум. Лондонски археолози я обявиха още при разкриването й за най-голямата римска мозайка, открита в града през последния половин век. Декоративният под е забелязан по време на изкопните работи за строителство в Саутуорк, недалеч от най-високата сграда в Лондон - The Shard.

Мозайката, която датира от края на 2 и началото на 3 век сл. Хр., е проучена от археолози от Лондонския археологически музей (MOLA). Според Антониета Лерц, под чието ръководство се извършват археологическите работи, това е изключително рядка находка за Лондон.

Намерената мозайка е съставена от малки многоцветни плочки, които образуват геометрични шарки и преплитащи се линии около стилизирани изображения на цветя. Една от рисунките силно напомня римска мозайка от град Трир в югозападна Германия. Според прессъобщение на MOLA е много вероятно те да са създадени от едни и същи майстори.

В Саутуорк са открити и други елементи от частна римска резиденция, включително, според съобщението за пресата, „изящно изрисувани стени, мозаечни подове и подове терацо, монети, бижута и украсени костни шипове“.

Находката се намира извън римския Лондиниум. Археолозите смятат, че мястото може да е било голяма пътна станция „мансио“ – крайпътна страноприемница, където римските служители спират да си починат. Вероятно мозайката е украсявала пода на богато декорирана трапезария, от която са оцелели и редица фрагменти от изрисувани стени.

Мозайката ще бъде пренесена на друго място за консервация и реставрация. Възможно е след отстраняването под нея да бъдат открити по-стари слоеве на мозайки. Сега MOLA и градският съвет на Саутуорк обсъждат къде ще бъде изложена находката.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!