НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Испанските власти хванаха Пикасо на летището в Ибиса (22.07.2022)
Служители в Испания иззеха рисунка, за която се смята, че е рисувана от Пабло Пикасо, оценена на повече от 460 000 долара, от пътник, който не я е декларирал на митницата на летището, според изявление на Данъчната агенция и Гражданската гвардия в Испания в понеделник.

Пътникът, чието име не се съобщава, е пристигнал в Ибиса от Швейцария на 5 юли и се е опитал да пренесе в багажа си рисунката от 1966 г., наречена „Trois Personnages“, според испанските власти.

Испанските власти заявиха, че митническите служители в Швейцария са ги уведомили за пътник, който носи произведение на изкуството при обстоятелства, които швейцарските служители смятат за подозрителни. Мъжът казал на властите, че няма какво да декларира, когато бил разпитан, след като кацнал на летището в Ибиса.

Когато се опитал да мине през зелена лента на летището, митническите служители претърсили багажа му и открили скицата, подписана от Пикасо, съобщиха властите.

Според следователите, пътникът тогава твърдял, че произведението е копие и представил написана на ръка фактура за 1500 швейцарски франка, или около 1550 долара. По време на претърсване на багажа му обаче, следователите откриват втора фактура от художествена галерия в Цюрих на стойност 450 000 швейцарски франка, или около 464 000 долара, за продажбата на „Trois Personnages“.

Пикасо, който е роден в Малага, Испания, се превръща в един от най-влиятелните художници на 20-ти век, а творбите му носят значителни суми. През май „Femme Nue Couchée“ на Пикасо, оценена на повече от 60 милиона долара, беше продадена за 67,5 милиона долара в Сотбис.

Вносът, като произведения на изкуството, внесени в Испания извън Европейския съюз, подлежи на обмитяване.

Испанските власти казаха в изявление: „Тъй като това е имущество, което надвишава 150 000 евро и което е въведено без митническа декларация въпреки конкретните въпроси на властите във връзка с това дали пътникът има нещо за деклариране, щеше да бъде извършено предполагаемо престъпление - контрабанда.“

След инцидента скицата е представена за проверка на директора на Музея за съвременно изкуство в Ибиса, който съобщи, че произведението е оригинал на Пикасо и че пазарната му стойност съответства на цената по фактурата на швейцарската галерия.

Испанските власти казаха, че експертите ще извършат по-изчерпателен анализ на произведението на изкуството, за да определят неговия източник и че то ще остане под надзора на съда до приключване на разследването.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!