НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Яйои Кусама и Кики Смит ще създадат гигантски мозайки за новата жп гара в Манхатън (21.10.2022)
 Grand Central Madison с площ от 700 000 кв. метра, който се изгражда под Grand Central Terminal, ще бъде дом на постоянни инсталации дело на известни художници

Феновете на подходящите за споделяне в Instagram инсталации на Яйои Кусама скоро ще имат ново място за поклонение, намиращо се на уникално, лесно и достъпно с обществен транспорт местоположение. Предстоящата Grand Central Madison — масивна нова жп чакалня с размерите приблизително на Музея за модерно изкуство, която се строи под Grand Central Terminal в Ню Йорк, за да свърже Metro North с Long Island Rail Road (LIRR) очакваща се да отвори врати през декември — ще включва постоянни, мащабни мозаечни стенописи от Кусама и Кики Смит, съобщиха от Metropolitan Transit Authority (MTA) миналата седмица.

„Публичното изкуство е основна част от този град и ние сме развълнувани да го пренесем на LIRR, за да могат всички нюйоркчани да му се наслаждават по време на пътуването до работното си място“, каза в изявление губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул.

Съвременното изкуство по поръчка, от световноизвестен японски художник и дългогодишен нюйоркчанин, ще се присъедини към безброй исторически произведения на изкуството в метрото и железопътния комплекс на Grand Central Terminal, сред които и емблематичната картина на съзвездия от Уитни Уорън и Пол Сезар Хелю, която се намира по тавана над главния коридор.

„Независимо дали става дума за тавана със съзвездието, часовника Тифани или статуята на Меркурий – изкуството и дизайна правят терминала истинска забележителност и дестинация за посещение“, каза в изявление председателят на MTA и главен изпълнителен директор Яно Либер. „Новото съоръжение на LIRR Grand Central Madison под съществуващия терминал пренася традицията в бъдещето с изкуство, което изпълва изживяването при пътуване и създава специално усещане. Тези 2400 кв. метра мозайки от пода до тавана са постоянен подарък за хората в Ню Йорк."

Художниците са избрани чрез конкурс, който включва изискване финалистите да представят специфични за мястото предложения. Новите поръчки на Смит и Кусама няма да бъдат единственото блестящо подземно съвременно изкуство в Мидтаун. Миналата година, първите елементи от видео и мозаечна инсталация от три части на американския художник Ник Кейв бяха монтирани в тунела под 42-ра улица.

Цената на проекта не е известна, но терминалът Grand Central Madison е част от проект за 11 милиарда долара, известен преди като East Side Access, чийто строеж започва през 2001 г.

.
.
.
.
.
.
Кики Смит
Кики Смит
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!