НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Откритие, което ще пренапише историята: археолози откриха древни статуи в Тоскана (11.11.2022)
 Повече от 20 артефакта, открити в баните на San Casciano dei Bagni/ Сан Кашано дей Бани, са сред най-„значимите бронзови изделия в историята на древното Средиземноморие“

 

Италиански археолози обявиха откриването на 24 древни бронзови статуи по време на разкопки в баните на Сан Кашано дей Бани, малко градче в провинция Сиена, регион Тоскана. Статуи, датиращи от 2 век пр.н.е - 1-ви век след Христа, са сред най-"значимите бронзови предмети в историята на древното Средиземноморие", според Масимо Осана, генерален директор на Музеите на Италия, отдел на Министерството на културното наследство и културните дейности.

Скулптурите представляват фигури в сложни пози, богати на детайли, някои високи около метър. Някои изобразяват богове, други вероятно са портрети – сред тях има фигури на млад мъж и възрастна жена. Някои имат надписи. Археолозите предполагат, че статуите са излети от местни майстори, наследници на етруската култура. Освен това са открити малък брой предмети от злато и сребро, свързани с религиозни култове, включително лечение.

Разкопките в римско етруско светилище близо до изворите, които захранват Bagno Grande или Големите бани на San Casciano dei Bagni, започнаха през 2019 г. Археолозите предполагат, че през 5 век християните са положили светилището с тежки каменни колони, които са предпазвали статуите от разрушаване и излагане на пара от горещи извори.

Според ръководителя на разкопките Якопо Таболи, професор в университета Страниери в Сиена, „откритието, което ще пренапише историята, е най-голямото по рода си и единственото, което прави възможно реконструирането на целия заобикалящ контекст“.

Сега разкопките в San Casciano dei Bagni са спрени, тъй като е започнала реставрацията на откритите артефакти. Работата ще бъде подновена през пролетта.

 

 

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!