НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
50 години след смъртта си Пикасо е по-жив от всякога (13.04.2023)
На 8 април 2023 г., се навърши половин век от смъртта на Пабло Пикасо. Разглеждаме някои от изложбите, посветени на художника, които се провеждат или ще се проведат през 2023 г.

"Изобилно, изобретателно, често радикално, творчеството на Пикасо предизвиква истинско въодушевление в целия свят" - така се изказа за великия художник - емблема на модерното изкуство френският министър на културата Рима Абдул Малак. Испания и Франция подготвиха „Година на Пикасо“ съвместно честването на 50-ата годишнина от кончината на Пикасо с над 40 изложби по света.

От 8 февруари Musée de l’Homme-Muséum national d’histoire naturelle в Париж представя „Пикасо и праисторията“, изложба, която включва картини, скулптури, рисунки, керамика и гравирани камъчета. А от 19 февруари Фондация Бейелер в Базел е домакин на „Пикасо. Художникът и моделът: Последни картини”, представящ селекция от десет късни картини, показващи изображения на художник и модел. От 17 март до 18 юни 2023 г. музеят Албертина във Виена показва 18 картини от собствената колекция на музея и общо над 70 творби на „човек, който още приживе се е превърнал в архетип на съвременния художник“. както се посочва в прессъобщение на музея. От 8 април Musée Picasso, Антиб, представя „Пикасо 1969-1972: Краят на началото“. От 13 юли до 15 октомври 2023 г. Collection Lambert в Авиньон ще представи „Picasso à la Collection Lambert en Avignon 50 ans après“.

Разбира се, няколко музея в Испания (родната страна на Пикасо) посвещават изложби на художника. От 23 март до 25 юни Museo de Bellas Artes de A Coruña (градът, в който Пикасо е живял от 1891 до 1895 г., преди да се премести в Барселона) представя „Picasso, blanco en el recuerdo azul“ (Пикасо, бяло в син спомен). От 29 март до 2 юли Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Мадрид, представя „Пикасо. Шедьоври от колекцията на Нахмад. От днес до 10 септември Музеят Пикасо в Малага организира изложбата „Пикасо: материя и тяло“. От 13 юни до 17 септември 2023 г. Museo Nacional del Prado е домакин на „Пикасо – Ел Греко“, изложба, която разглежда връзката между тези двама революционни художници. От 4 октомври 2023 г. до 14 януари 2024 г. Museo Thyssen в Мадрид представя „Пикасо. Свещеното и светското”, изложба, включваща около 30 творби. А от 14 ноември 2023 г. до 4 март 2024 г. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía ще бъде домакин на „Пикасо 1906. Голямата трансформация“, изложба, която „цели да хвърли светлина върху вниманието на художника към тялото и неговата конструкция от съвременен перспектива около 1906 г., ключова година в творчеството и живота на Пикасо.

В Америка, Музеят на монетния двор, Шарлот, е домакин на „Пейзажи на Пикасо: Извън границите“ (11 февруари – 21 май 2023 г.), изложба с повече от 40 творби, обхващащи цялата кариера на Пикасо. От 12 май до 6 август 2023 г. музеят Гугенхайм ще представи „Младият Пикасо в Париж“, определен като „интимна изложба, включваща общо десет картини и произведения на хартия, изпълнени по време на представянето на Пабло Пикасо във френската столица“.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!