НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Животът след затвора - Ай Вейвей започва работа в Берлинския университет (21.07.2011)

Един от най-известните концептуални творци на нашето време, китайският дисидент - Ай Вейвей, получи предложение от Берлинския университет за изкуство, да се присъедини към преподавателската му колегия. Според последни данни, Вейвей е приел предложението и ще започне работа в аудиториите на университета като гост-лектор. От висшето учебно заведение казаха, че все още не е ясно кога точно Ай Вейвей ще започне заради проблемите със закона, които творецът има в своята родина - Китай.

Китайските власти издадоха нареждане китайският художник да изплати на държавата над 1,9 милиона долара под формата на данъци и глоби. Това предава АФП, позовавайки се на негови близки и приятели. Ай Вейвей беше освободен от затвора под гаранция след тримесечен арест. След освобождаването му е било изпратено уведомление, че трябва да изплати сумата. 
Полицията по-рано обвини Вейвей за данъчни нарушения, а китайските власти съобщиха, че той е освободен заради „доброто си отношение”, признавайки обвиненията срещу него. 
Правозащитни организации твърдят, че 54-годишният дисидент, известен с острата си критика към управляващата Комунистическа партия, е задържан като част от мерките на управляващите срещу активисти, започнали през февруари. 

Междувременно Ай Вейвей продължава да организира изложби по целия свят. Експозиция, представяща негови фотографии,  беше открита в началото на месец юли в Манхатън. Показаните 200 черно-бели фотографии са заснети от китайския дисидент в Ню Йорк в началото на 80-те години на миналия век. Представените творби са част от архив, който съдържа поне 10 000 снимки. Всъщност фотографиите представляват хроника на живота на Ай Вейвей в Ню Йорк. Изложбата е уникална по своя характер, защото позволява да надникнем в този период от живота му - период, оказал влияние върху много от творбите му впоследствие. Експонираните в Манхатън фотографии се излагат за пръв път извън Китай. Те са направени преди Ай да се прочуе като концептуален художник.

 

 

Ai Weiwei - Snake Ceiling
Ai Weiwei - Snake Ceiling
Ai WeiWei - Installation in Tokyo, Japan.
Ai WeiWei - Installation in Tokyo, Japan.
The art installation '20 chairs from the Qing dynasty' by Ai Weiwei
The art installation '20 chairs from the Qing dynasty' by Ai Weiwei
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!