НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Полицейската акция срещу Аполон и Меркурий ще се отрази на целия пазар (28.05.2010)
Търгът, прекратен от полицията на 27 май 2010 е бил несъобразен с новия закон за културното наследство. От Националната художествена галерия съобщиха, че „Аполон и Меркурий” не са искали задължителната идентификация на предлаганите произведения.
Според новия закон аукциони могат да се провеждат само след разрешение от Министерство на културата. За да получите това разрешение трябва да представите произведенията си за идентификация пред комисия в Националната художествена галерия. Таксата е около 10 лв на творба, но тя често нараства до 26 лв, тъй като по закон оценяващите могат да добавят своите разходи.
Това правило важи не само за аукционите, но за всяка търговия с произведения на изкуството и културни ценности. Поради невъзможността да се справят с това правило четирите тръжни къщи у нас се събраха в обща асоциация и започнаха преговори с министерството за подобряване на закона. Неочаквано обаче „Аполон и Меркурий” обяви търг на 27 май 2010 без да са стигнали до жадуваните документи. Събитието бе прекратено брутално:
 „Някъде към 10-та позиция в залата нахлуха полицаи, спряха всичко и казаха, че всички сме свидетели и трябва да останем” – разказа клиент на търга пред Би Ти Ви.
Акцията бе осъществена съвместно с Министерство на културата. Полицията била информирана, че търгът е нелегален.
Идентификацията на произведения на изкуството създаде доста главоболия на и на Националната художествена галерия. Междувременно стана ясно, че въпреки невъзможните условия, аукционна къща „Виктория” е „пробила” бюрократичните трудности и е стигнала до мечтаната идентификация. Това съобщи собственикът Павел Тодоров пред www.artprice.bg
„От три месеца се занимавам с това” – каза той.
Пред него обаче остава проблема усещането, че ходенето на търг съвсем не е безобидно мероприятие след намесата на полицията на аукциона на  „Аполон и Меркурий”. Освен ако клиентите на „Виктория” не са сред любителите на силните усещания.
Аполон и Меркурий
Аполон и Меркурий
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!