НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Крадената картина на търга на "Аполон и Меркурий" била продадена от "Виктория" (19.06.2010)

Една от картините, предлагани на търга на Аполон и Меркурий в Гранд хотел София, е била крадена. Това заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

Преди ден министърът на културата Вежди Рашидов пък осъди  прекалената публичност акцията, при която МВР спря аукцион по време на наддаването и задържа гостите и организаторите за разпити. "По този начин гоним клиентите на изкуството" - каза Рашидов преди ден.  "Пиар кампаниите с реалния живот да не ги бъркаме", коментира пред Дарик радио той. Според него акцията е донесла лоши дивиденти на МВР.

Министър Цветанов от своя страна заяви, че сред конфискуваните картини е намерена една открадната и издирвана. Въпросното платно е било нарисувано през 1965 година от български художник, емигрант в САЩ. Вицепремиерът отказа да назове името на твореца с аргумента, че тече следствие. От думите му стана единствено ясно, че кражбата била извършена през 2008 година.

Игор Марковски съобщи на сайта си, че вероятно става дума за платно на на Никола Манев. "Аполон и Меркурий" имали тази картина от сина на Енчо Пиронков, който от своя страна я закупил от търг на техните колеги от аукционна къща Виктория. С една дума, ако някой е продавал крадено платно, това е била първо аукционна къща Виктория. Като доказателство е посочен цитат от базата данни на  www.artprice.bg , където са подредени всички картини на Никола Манев предлатани на търг у нас. 

На 27 май полицията спря търга на картини  в "Гранд хотел София". Наддаването беше организирано от аукционна къща "Аполон и Меркурий" - собственост на Игор Марковски и Димитър Фицов. Причината - не бе спазен новия закон за културното наследство, списък с картините не бе предаден в министерството на културата, произведенията на бяха сертифицирани.
 

Историята около полицейската акция срещу "Аполон и Меркурий" може да видите тук

 

Министър Цветан Цветанов
Министър Цветан Цветанов
Никола Манев,
Никола Манев, "Парижката катедрала Света Богородица", картината, за която полицията твърди, че е крадена била откупена от търг на "Виктория"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!