НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Цялостната серия от картини с точки на Деймиън Хърст ще бъде представена едновременно в 11-те галерии на Лари Гагосиан (22.08.2011)
 
За първи път в най-успешните галерии за съвременно изкуство ще бъде представена една и съща изложба едновременно.  Пълният цикъл от картини с точки на най-скъпопродавания съвременен художник Деймиън Хърст ще бъде изложен в 11-те галерии „Гагосиан” - в Ню Йорк, Лондон, Париж, Лос Анджелис, Рим, Атина, Женева и Хонконг.
още >>
В галерия „Академия”, НХА ще бъде открита изложбата „Ангелите – небесните посланици на Бога” на сръбския художник Велко Михайлович (22.08.2011)

 

На 23 август в галерия „Академия“ ще бъде открита изложбата „Ангелите – небесните посланици на Бога“ на сръбския художник Велко Михайлович. Изложбата се провежда в рамките на ХХII Международен византоложки конгрес „Византия без граници “, който ще бъде проведен от 22 до 27 август в София. Експозицията включва графични произведения, които представят храмови фасади и интериори на църквите и манастирите на Света гора, Хилендар, Жича, Манасия, Петрова църква и други. Куратор на изложбата е Весела Радоева.

още >>
15 страни взимат участие в тазгодишния, седми поред арт форум -„Preview Berlin - The Emerging Art Fair” (19.08.2011)

 

 Тази година най-старото и най-малкото от трите летища на германската столица - „Темпелхоф”(Flughafen Berlin-Tempelhof), ще бъде домакин на арт изложението „Preview Berlin - The Emerging Art Fair”. То ще се проведе между 9 и 11 септември и ще събере на едно място млади творци, галеристи и колекционери от 15 страни.

още >>
Последните стенописи на Захарий Зограф могат да бъдат видяни за пръв път на фотоси, изложени на „Моста на влюбените” при НДК (19.08.2011)
 
Атонският манастир „Великата лавра" е най-стария от 20-те обители в Света гора. Малко известен факт е, че външната галерия на една от църквите му е изписана от българин - големия възрожденски иконописец Захарий Зограф. Той изписва църквата за по-малко от година - от 1851 до 1852 г. Заедно с иконите, направени също за Света гора, това са последните произведения на майстора преди смъртта му, година по-късно.
още >>
Провеждането на дългоочакваната изложба „Пол Поаре – кралят на модата” е помрачено от конфликта Русия-САЩ (18.08.2011)

 

Музеите на московския Кремъл посрещат изложбата „Пол Поаре - кралят на модата”. Уникалното арт събитие ще бъде открито на 6 септември и ще продължи до 15 януари 2012 г. Пол Поаре (1879-1944), който сам се е наричал "Кралят на модата", остава в историята с това, че е освободил жените от корсетите и е наложил панталона и ярките цветове.

още >>
Нощта на музеите и галериите в Пловдив ще се проведе за седма поредна година през септември (18.08.2011)
 
В един ден, на 17 септември, в продължение на 10 часа, повече от 50 места в града - музеи, галерии, книжарници, клубове, улици и паркове ще се превърнат в огромна арт сцена.
още >>
Юбилейна изложба в Кьолн ще отпразнува 500 години от рождението на “създателя на историята на изкуството” - Джорджо Вазари (17.08.2011)
 
Един от трите най-големи музеи в Кьолн – „Wallraf-Richartz Museum” през август ще посвети своите зали на човека, благодарение на който днес знаем за „Животоописанията на великите художници” от Ренесанса. В тази юбилейна изложба музеят ще извади на показ едни от най-ценните графични експонати, които притежава от XV и XVI век.
още >>
Катар – нова примамлива културна дестинация (17.08.2011)
 
За последните няколко години Катар стартира няколко мащабни проекта,  свързани с изкуство, като два от тях са с особени величини. Арабският Музей за Модерно Изкуство отвори врати миналата година, вторият е Национален Музей на Катар, който се проектира от Жан Нувел и все още е незавършен.
още >>
Аукционна къща „Сотбис” в трескаво търсене на смятано за „изгубено” яйце на Фаберже (17.08.2011)

 

Считано от 90 години насам за загубено или унищожено яйце на Фаберже се намира вероятно във Великобритания, съобщава Daily Telegraph.  Съществуването на яйцето, за което се счита, че е великденски подарък от цар Александър III на съпругата му Мария Феодоровна от 1887 г., доказва фотография  от 1902 г., когато бижуто е било включено в изложба в Санкт Петербург.

още >>
Колекцията от произведения на изкуството на един от най-известните холивудски актьори – Тони Къртис ще бъде предложена на търг в САЩ (16.08.2011)

 
Картини, скулптури и други предмети с колекционерска стойност, които са били притежание на холивудския  актьор Тони Къртис,  ще бъдат продадени на търг в Щатите, съобщи Би Би Си. Колекцията съдържа творби на световноизвестни автори като Анди Уорхол, Пабло Пикасо, Марк Шагал, Хенри Милър и на самия Тони Къртис, разказва Дарън Джулиън, президент на аукционна къща Julien's.

още >>
Йоко Оно беше удостоена с японската награда за изкуство „Хирошима” (15.08.2011)

 

Японската награда за изкуство „Хирошима” е основана в град Хирошима през 1989 г. и се връчва на художник за принос както в областта на изкуството, така и за заслуги към опазване на мира и хуманизма. Чрез тази награда един от най-тежко пострадалите градове от Втората световна война се опитва да разпространи „Духът на Хирошима”, в стремеж към вечен световен мир. Наградата се връчва веднъж на всеки три година и тазгодишен носител е вдовицата на Джон Ленън – Йоко Оно.

още >>
Световноизвестната скулптура „Мама“ беше изложена на един от централните площади в Женева по повод 100-годишнината от рождението на авторката - Луиз Буржоа (15.08.2011)

 

Световноизвестната скулптура „Мама“, дело на легендарната френско-американска художничка Луиз Буржоа, беше инсталирана на един от централните площади в Женева. По повод 100-годишнината от рождението на скулпторката, Фондация „Бейелер”(Foundation Beyeler), чийто главен офис е в Базел, реши да покаже прочутия паяк и на швейцарска територия.

още >>
Почина големият български карикатурист Румен Драгостинов. Негови колеги почитат паметта му с карикатури (15.08.2011)
 
Преди броени дни светът се сбогува с големия български карикатурист Румен Драгостинов. Печалната вест обиколи целия свят, защото със своите над 150 международни награди художникът сатирик беше по-известен зад граница, отколкото в България. Стотици колеги на Румен Драгостинов изразиха скръбта си не само с думи, но и с карикатури. Портрети на големия художник и съболезнования напълниха страниците на международни интернет форуми.
още >>
След Германия, Унгария и други бивши социалистически страни, скоро България също ще може да се похвали със свой музей на тоталитарното изкуство (12.08.2011)
 
След Германия, Унгария и други бивши социалистически страни, България също ще има музей на тоталитарното изкуство. Той ще отвари врати през септември в София и ще е разположен на площ от над 7500 кв.м. Самият министър на културата Вежди Рашидов призна неотдавна, че събраните творби имат своите неоспорими художествени качества
още >>
Музеят за съвременно изкуство в Лос Анжелис отчита рекордна посещаемост за последните 4 месеца (12.08.2011)
 
Музеят за съвременно изкуство в Лос Анжелис обяви, че изложбата „Изкуство по улиците” е привлякла 201 352 посетители от 17 април  до 8 август  2011 г., маркирайки най-високата посещаемост в историята на музея.
още >>
ВИДЕОХОЛИКА 2011 Международен видео арт фестивал се състоя в периода 05 - 12 август във Варна (12.08.2011)
 
За четвърта поредна година  във Варна се проведе Международният видео арт фестивал ВИДЕОХОЛИКА 2011. Тазгодишната програма отново бе богата на видео прожекции, презентации и изложби, представящи световния видео арт.

още >>
Празниците на изкуствата Аполония 2011 ще се проведат в Созопол от 27 август до 5 септември (12.08.2011)
 
Празниците на изкуствата Аполония се определя като най-големият български фестивал на изкуствата. Идеята за него ъзниква в далечната 1984 г. като приятелска инициатива на традиционно летуващи в Созопол музиканти, художници, театрали, кинематографисти, писатели и журналисти.
още >>
Кои са най-скандалните кражби на произведения на изкуството през 2011г. (09.08.2011)

 

Кражбите на произведения на изкуството са сред едни от най-сериозните престъпления. Според доклад на ФБР доходите на черния пазар на произведения на изкуството се оценяват средно на $ 6 млрд. годишно. Те се нареждат на 4-то място според доклада на Интерпол за най-сериозните престъпления – след тероризма, организираната престъпност и наркотрафика.

още >>
След „Доротеум” и „Кристис” аукционна къща „Сотбис” също регистрира рекордни приходи през изминалото тримесечие (08.08.2011)
 
Подобно на   „Доротеум”  и „Кристис”    „Сотбис” също обяви рекордни приходи от предходните месеци. За второто тримесечие на 2011 г. печалбата на  аукционната къща е 127.2 млн. USD, което е с 48% повече в сравнение със същия период на миналата година.
още >>
Три уникални изложби ще бъдат организирани в София по време на ХХІІ-я Международен конгрес за византийски изследвания „Византия без граници” (08.08.2011)
 
Три изложби, посветени на Византия, ще бъдат организирани в София по време на 22-я Международен конгрес за византийски изследвания, който стартира в столицата на 22 август. София за първи път е домакин на конференция по византология с такъв мащаб от 1934 г. досега.  Министерството на културата ще осигури общо 100 хиляди лева за трите изложби, посветени на Византия, и ще финансира заключителната вечер на събитието в Националния исторически музей.

още >>
Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!