НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Danubiana Meulensteen Art Museum – съвременно изкуство сред водите на Дунав (24.08.2011)

 

Обикновено музеите не се появяват от нищото. Повечето от тях се изграждат в продължение на много години от държавници, папи, правителства или художествени сдружения. Изключение от това правило прави един малък музей за съвременно изкуство, който се намира на върха на тесен полуостров, разположен на река Дунав, близо до Братислава, Словакия. Музеят е построен през 2000 година и носи името Danubiana Meulensteen Art Museum.

още >>
Скулптурите на Джейсън Тейлър - „Тиха еволюция” на дъното на морето (24.08.2011)


Най-големият подводен музей в света - Museo Subacuatico de Arte (MUSA), е разположен в крайбрежието на курортния град Канкун в Мексико. Изграждането му в подводния парк   Isla Mujeres стартира през ноември 2009 година върху 420 квадратни метра морско дъно в Карибско море. Основател и художествен директор на музея е Джейсън Чарлз Тейлър. Той е автор и на постоянната експозиция на музея, част от проекта, озаглавен „Тиха еволюция”.

още >>
Кои са най-скъпопродадените произведения на изкуството от аукционните къщи през първата половина на 2011 г. (24.08.2011)

 

През 2011 г. аукционните къщи „Кристис” и „Сотбис отчетоха рекордни продажби на произведения на изкуството. Настоящата статия предлага класация на най-скъпопродадените  такива  през първата половина на 2011г. от  световните аукционни къщи.

още >>
Неизвестни до момента художествени произведения на Майкъл Джексън се оценяват на стойност около 900 милиона долара (24.08.2011)

 

На бял свят излязоха голям брой произведения на изкуството, дело на „Краля на попа” – Майкъл Джексън. Колекцията, разкриваща художествения талант на звездата,  се оценява на стойност около 900 милиона долара. Тя е съставена от рисунки, скици и скулптури, създадени от певеца през годините, докато вземал уроци от австралийския художник и негов приятел Брет Ливингстън Стронг.

още >>
Цялостната серия от картини с точки на Деймиън Хърст ще бъде представена едновременно в 11-те галерии на Лари Гагосиан (22.08.2011)
 
За първи път в най-успешните галерии за съвременно изкуство ще бъде представена една и съща изложба едновременно.  Пълният цикъл от картини с точки на най-скъпопродавания съвременен художник Деймиън Хърст ще бъде изложен в 11-те галерии „Гагосиан” - в Ню Йорк, Лондон, Париж, Лос Анджелис, Рим, Атина, Женева и Хонконг.
още >>
В галерия „Академия”, НХА ще бъде открита изложбата „Ангелите – небесните посланици на Бога” на сръбския художник Велко Михайлович (22.08.2011)

 

На 23 август в галерия „Академия“ ще бъде открита изложбата „Ангелите – небесните посланици на Бога“ на сръбския художник Велко Михайлович. Изложбата се провежда в рамките на ХХII Международен византоложки конгрес „Византия без граници “, който ще бъде проведен от 22 до 27 август в София. Експозицията включва графични произведения, които представят храмови фасади и интериори на църквите и манастирите на Света гора, Хилендар, Жича, Манасия, Петрова църква и други. Куратор на изложбата е Весела Радоева.

още >>
15 страни взимат участие в тазгодишния, седми поред арт форум -„Preview Berlin - The Emerging Art Fair” (19.08.2011)

 

 Тази година най-старото и най-малкото от трите летища на германската столица - „Темпелхоф”(Flughafen Berlin-Tempelhof), ще бъде домакин на арт изложението „Preview Berlin - The Emerging Art Fair”. То ще се проведе между 9 и 11 септември и ще събере на едно място млади творци, галеристи и колекционери от 15 страни.

още >>
Последните стенописи на Захарий Зограф могат да бъдат видяни за пръв път на фотоси, изложени на „Моста на влюбените” при НДК (19.08.2011)
 
Атонският манастир „Великата лавра" е най-стария от 20-те обители в Света гора. Малко известен факт е, че външната галерия на една от църквите му е изписана от българин - големия възрожденски иконописец Захарий Зограф. Той изписва църквата за по-малко от година - от 1851 до 1852 г. Заедно с иконите, направени също за Света гора, това са последните произведения на майстора преди смъртта му, година по-късно.
още >>
Провеждането на дългоочакваната изложба „Пол Поаре – кралят на модата” е помрачено от конфликта Русия-САЩ (18.08.2011)

 

Музеите на московския Кремъл посрещат изложбата „Пол Поаре - кралят на модата”. Уникалното арт събитие ще бъде открито на 6 септември и ще продължи до 15 януари 2012 г. Пол Поаре (1879-1944), който сам се е наричал "Кралят на модата", остава в историята с това, че е освободил жените от корсетите и е наложил панталона и ярките цветове.

още >>
Нощта на музеите и галериите в Пловдив ще се проведе за седма поредна година през септември (18.08.2011)
 
В един ден, на 17 септември, в продължение на 10 часа, повече от 50 места в града - музеи, галерии, книжарници, клубове, улици и паркове ще се превърнат в огромна арт сцена.
още >>
Юбилейна изложба в Кьолн ще отпразнува 500 години от рождението на “създателя на историята на изкуството” - Джорджо Вазари (17.08.2011)
 
Един от трите най-големи музеи в Кьолн – „Wallraf-Richartz Museum” през август ще посвети своите зали на човека, благодарение на който днес знаем за „Животоописанията на великите художници” от Ренесанса. В тази юбилейна изложба музеят ще извади на показ едни от най-ценните графични експонати, които притежава от XV и XVI век.
още >>
Катар – нова примамлива културна дестинация (17.08.2011)
 
За последните няколко години Катар стартира няколко мащабни проекта,  свързани с изкуство, като два от тях са с особени величини. Арабският Музей за Модерно Изкуство отвори врати миналата година, вторият е Национален Музей на Катар, който се проектира от Жан Нувел и все още е незавършен.
още >>
Аукционна къща „Сотбис” в трескаво търсене на смятано за „изгубено” яйце на Фаберже (17.08.2011)

 

Считано от 90 години насам за загубено или унищожено яйце на Фаберже се намира вероятно във Великобритания, съобщава Daily Telegraph.  Съществуването на яйцето, за което се счита, че е великденски подарък от цар Александър III на съпругата му Мария Феодоровна от 1887 г., доказва фотография  от 1902 г., когато бижуто е било включено в изложба в Санкт Петербург.

още >>
Колекцията от произведения на изкуството на един от най-известните холивудски актьори – Тони Къртис ще бъде предложена на търг в САЩ (16.08.2011)

 
Картини, скулптури и други предмети с колекционерска стойност, които са били притежание на холивудския  актьор Тони Къртис,  ще бъдат продадени на търг в Щатите, съобщи Би Би Си. Колекцията съдържа творби на световноизвестни автори като Анди Уорхол, Пабло Пикасо, Марк Шагал, Хенри Милър и на самия Тони Къртис, разказва Дарън Джулиън, президент на аукционна къща Julien's.

още >>
Йоко Оно беше удостоена с японската награда за изкуство „Хирошима” (15.08.2011)

 

Японската награда за изкуство „Хирошима” е основана в град Хирошима през 1989 г. и се връчва на художник за принос както в областта на изкуството, така и за заслуги към опазване на мира и хуманизма. Чрез тази награда един от най-тежко пострадалите градове от Втората световна война се опитва да разпространи „Духът на Хирошима”, в стремеж към вечен световен мир. Наградата се връчва веднъж на всеки три година и тазгодишен носител е вдовицата на Джон Ленън – Йоко Оно.

още >>
Световноизвестната скулптура „Мама“ беше изложена на един от централните площади в Женева по повод 100-годишнината от рождението на авторката - Луиз Буржоа (15.08.2011)

 

Световноизвестната скулптура „Мама“, дело на легендарната френско-американска художничка Луиз Буржоа, беше инсталирана на един от централните площади в Женева. По повод 100-годишнината от рождението на скулпторката, Фондация „Бейелер”(Foundation Beyeler), чийто главен офис е в Базел, реши да покаже прочутия паяк и на швейцарска територия.

още >>
Почина големият български карикатурист Румен Драгостинов. Негови колеги почитат паметта му с карикатури (15.08.2011)
 
Преди броени дни светът се сбогува с големия български карикатурист Румен Драгостинов. Печалната вест обиколи целия свят, защото със своите над 150 международни награди художникът сатирик беше по-известен зад граница, отколкото в България. Стотици колеги на Румен Драгостинов изразиха скръбта си не само с думи, но и с карикатури. Портрети на големия художник и съболезнования напълниха страниците на международни интернет форуми.
още >>
След Германия, Унгария и други бивши социалистически страни, скоро България също ще може да се похвали със свой музей на тоталитарното изкуство (12.08.2011)
 
След Германия, Унгария и други бивши социалистически страни, България също ще има музей на тоталитарното изкуство. Той ще отвари врати през септември в София и ще е разположен на площ от над 7500 кв.м. Самият министър на културата Вежди Рашидов призна неотдавна, че събраните творби имат своите неоспорими художествени качества
още >>
Музеят за съвременно изкуство в Лос Анжелис отчита рекордна посещаемост за последните 4 месеца (12.08.2011)
 
Музеят за съвременно изкуство в Лос Анжелис обяви, че изложбата „Изкуство по улиците” е привлякла 201 352 посетители от 17 април  до 8 август  2011 г., маркирайки най-високата посещаемост в историята на музея.
още >>
ВИДЕОХОЛИКА 2011 Международен видео арт фестивал се състоя в периода 05 - 12 август във Варна (12.08.2011)
 
За четвърта поредна година  във Варна се проведе Международният видео арт фестивал ВИДЕОХОЛИКА 2011. Тазгодишната програма отново бе богата на видео прожекции, презентации и изложби, представящи световния видео арт.

още >>
Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!